Upoznajte DarkBERT: Nova veštačka inteligencija obučena na Dark Web-u

U istraživanju skrivenih uglova interneta, južnokorejski istraživači su razvili DarkBERT, AI model posebno dizajniran za navigaciju kroz opskurne oblasti Dark Web-a.
dagkbert

Image by vecstock on Freepik

U istraživanju skrivenih uglova interneta, južnokorejski istraživači su razvili DarkBERT, AI model posebno dizajniran za navigaciju krozopskurne oblasti Dark Web-a. Svojom sposobnošću da indeksira i analizira tajne domene, DarkBERT je rasvetlio zagonetne i često nedozvoljene aspekte onlajn aktivnosti koji su obično skriveni od pogleda javnosti.

 

Upuštajući se u mračna područja svetske mreže, istraživači su se upustili u zadivljujuće istraživanje najmračnijih uglova, gde se rayvijaju nelegalne i zlonamerne aktivnosti.

 

U svojoj potrazi za borbom protiv sajber kriminala, oblasti koja se brzo razvija i koja se u velikoj meri oslanja na obradu prirodnog jezika, ovi istraživači su razvili DarkBERT — AI model koji ima za cilj da osvetli skrivene zamršenosti digitalnog podzemlja.

 

Udubljujući se u mračne dubine deljenja podataka koji su procurili i nelegalne trgovine drogom, DarkBERT nudi jedinstvenu perspektivu nemilosrdne borbe protiv onlajn nedela, sa plemenitim namerama u svojoj srži.

Šta je Dark Web?

Veliki deo Dark Web-a sadrži stvari koje su nedozvoljene (zabranjene zakonom) i uključuju veliki deo kriminalnih aktivnosti.

 

Ova strana web-a možda čak ima i evidenciju svih aktivnosti o vama. Zvuči zastrašujuće? To je. Prema studiji sprovedenoj 2019. godine, Dr Majkl MekGvajers je pokazao da lista potencijalnih opasnosti na Dark Web-u raste u odnosu na 2016. godinu.

 

Možda ćete pronaći lažne brojeve kreditnih kartica, ukradene akreditive platformi, hakovane naloge, softvere, pa čak i metode za provalu u njih! Mogu se pronaći veoma čundi vizuali koje bi koji su zaštrašujući navodi Dr Majkl MekGvajers.

 

Da, nije sve na Dark Webu-u nelegalno, a možda ima i korisnih i zabavnih stvari. Ali tamna strana sadrži zečju rupu koja vam se svakako ne bi dopala.

Šta je DarkBERT?

U revolucionarnom poduhvatu, tim istraživača se upustio u dubine Dark Web-a, koristeći moć DarkBERT-a najsavremenijeg jezičkog modela da osvetli prethodno neprobojne uglove interneta. Pionirski napori tima rezultirali su razvojem sofisticiranog alata sposobnog da shvati i analizira neuhvatljive domene skrivene od pretraživača, potencijalno revolucionirajući borbu protiv sajber kriminala.

 

Sa svojim superiornim performansama koje nadmašuju prethodne modele, DarkBERT ima obećavajuće izglede za jačanje mera sajber bezbednosti i nadgledanje nezakonitih aktivnosti unutar mračnih udubljenja digitalnog podzemlja.

 

U radu pod naslovom „DarkBERT: Jezički model za tamnu stranu Interneta“ koji tek treba da bude recenziran, istraživački tim ističe svoj inovativni pristup. Koristeći Tor mrežu — kapiju ka skrivenim oblastima mračnog veba — tim je integrisao DarkBERT u ovaj prikriveni ekosistem, prikupljajući kao rezultat ogromnu bazu podataka neobrađenih podataka.

 

Efikasnost DarkBERT-a nadmašuje svoje prethodnike, uključujući i zapaženi model RoBERTa koji su uveli istraživači Facebook-a 2019. Dok se RoBERTa fokusirao na predviđanje skrivenih odeljaka teksta u neopisanim jezičkim uzorcima, DarkBERT-ove ogromne mogućnosti obuhvataju razotkrivanje zamršene strane Dark Web-a.

Koje su posledice?

Istraživači predlažu širok spektar aplikacija za sajber bezbednost za naprednu funkcionalnost DarkBERT-a. Poseduje potencijal da otkrije web lokacije koje se bave prodajom ransomvare-a ili curenjem poverljivih podataka – što je ključni aspekt u borbi protiv sve učestalijih sajber pretnji.

 

Štaviše, mogućnosti DarkBERT-a se protežu na praćenje neprekidnog protoka mračnih web foruma i proaktivno identifikovanje i ispitivanje nezakonite razmene informacija.

 

DarkBERT se pojavljuje kao svetionik nade u nemilosrdnoj borbi protiv onlajn zlonamernih aktivnosti. Iskorištavanjem moći obrade prirodnog jezika i udubljivanjem u zagonetni svet Dark Web-a, ovaj zastrašujući AI model nudi uvide bez presedana, osnažujući profesionalce za sajber bezbednost da se suprotstave sajber kriminalu sa povećanom efikasnošću.

 

Kako se zavesa podiže na prethodno skrivene aspekte interneta, DarkBERT uvodi novu eru otpornosti i opreznosti, štiteći digitalni svet od tajnih sila koje vrebaju unutar Drk Web-a.

Kako DarkBERT funkcioniše?

Trenutno DarkBERT je još uvek u izradi. Programeri trenutno rade na AI modelu kako bi se dobro prilagodili jeziku koji bi se mogao koristiti na Dark Web-u. Istraživači će obučavati model da skuplja podatke kroz Tor mrežu.

 

Takođe je objavljeno da će prethodno obučeni model biti dobro filtriran. Obrada podataka će biti ugrađena u model da bi se identifikovale pretnje ili zabrinutosti od očekivanih osetljivih informacija.

Šta je sledeće?

Dosta toga se dešava dok se DarkBERT razvija. Istraživači će uključiti više jezika u prethodno obučeni model. Očekuje se da će performanse DarkBERT-a biti bolje korišćenjem najnovijeg jezika u unapred obučenom modelu kako bi se omogućilo sakupljanje dodatnih podataka.

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.