Podesite svoju privatnost u 5 lakih koraka

Imate novi uređaj? Pročitajte ovih 5 jednostavnih koraka od šifrovanja (enkripcije) i automatskih ažuriranja do zaštite vaše online pretrage.
blog-podesite-svoju-privatnost-u-5-lakih-koraka
Business photo created by senivpetro – www.freepik.com

#1 Uključite šifrovanje (enkripciju)

Na mobilnom uređaju možete lako da šifrujete svoje podatke tako što ćete uključiti lozinku ili Face ID (iOS) ili uključiti Šifruj uređaj (Android). Na vašim Vindovs uređajima možete da podesite BitLocker, MacOS ima FileVault, a kada instalirate Linuk OS, možete da uključite šifrovanje diska. Vredi napomenuti da samo zato što šifrujete svoje uređaje ne znači da su svi vaši podaci šifrovani. Na primer, ako napravite rezervnu kopiju na Apple-ovom iCloud-u, njihove rezervne kopije nisu šifrovane i ostavljaju mogućnost neželjenog pristupa.
Šifrovanje vaših uređaja je daleko sigurnija opcija. Ako vaš uređaj bude izgubljen ili ukraden, čemu pronalazč ili lopov može pristupiti? Sa uključenim šifrovanjem, vaše brige i strahovi će biti manji, barem što se tiče vaših ličnih podataka na uređaju.

#2 Uključite automatska ažuriranja

Na bilo kom uređaju, obavezno uključite automatska ažuriranja. Kada Apple, Microsoft ili bilo koji drugi proizvođač uređaja pronađu bezbednosnu rupu u svom sistemu, postavljaju važna ažuriranja za preuzimanje. Ipak, ta ažuriranja tada objavljuju da postoji rupa koju treba iskoristiti i da bi vaš uređaj mogao biti u još većem riziku. Automatska ažuriranja pomažu u rešavanju tog problema tako što održavaju vaše uređaje ažurnim sa najnovijim bezbednosnim softverom. Ovo se takođe odnosi i na aplikacije na vašim ličnim računarima i mobilnim uređajima.

#3 Isključite lokacijske servise

Ne mora svaka aplikacija da zna gde se nalazite svo vreme. Na mobilnom uređaju možete da izaberete koje aplikacije mogu da znaju vašu lokaciju, kada mogu, ili možete da je potpuno isključite. Možda želite da vaša aplikacija za mape zna vašu lokaciju, ali samo kada koristite aplikaciju. Možda želite da blokirate aplikacije društvenih mreža da ne znaju vađu lokaciju. Izbor je na vama.

#4 Promenite podrazumevani pretraživač i browser-u

Preporučujemo Firefox i Vivaldi kao najbolje browser-e koje možete da koristite za online privatnost. Ako odaberete jedan od njih kao podrazumevani (ili za korisnike Linux-a, jedan od njih će biti podrazumevani), možete početi da podešavate i poboljšate svoju online privatnost. Startpage i DucDuckGo su odlične opcije.

#5 Instalirajte VPN

Preporuka za svakoga je da instaliraju VPN. Postoji mnogo opcija od besplatnih do plaćenih, ali ovaj jednostavan korak može vam ponuditi dodatnu zaštitu na vašem uređaju ako sedite u kafiću, predvorju hotela ili na bilo kom WiFi-ju koji ne kontrolišete. Takođe može biti dobro za zaobilaženje blokada u medijima ili za neophodnu zaštitu od radoznalih očiju nadzora.

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.