Jednostavna kontrola privatnosti širom Interneta- Startpage Privacy Protection

Predstavljamo proširenje za zaštitu (Startpage Privacy Protection) privatnosti na početnoj stranici, koje vas štiti od kolačića i trakera širom veba.
blog-jednostavna-kontrola-privatnosti-širom-interneta

Fotografija – Startpage

Čak i u privatnosti vašeg doma, sa navučenim zavesama, Big Tech snima i prodaje vaše lične podatke. Od osetljivih upita za pretragu poput „kako se izvući iz dugova“ do postova na društvenim mrežama na kojima se nalazi lice vašeg deteta — ovi delovi ličnih podataka se čuvaju i prodaju svake sekunde.

Electronic Frontier Foundation je to najbolje rekla: „Korporacije su izgradile dvoranu jednosmernih ogledala: iznutra možete videti samo aplikacije, veb stranice, oglase i sebe na društvenim mrežama. Ali u senci trakeri tiho beleže skoro sve što radite.“

Prestupnici koji stoje iza takvog nevidljivog nadzora su tehnološke kompanije, pretraživači, društvene platforme, brokeri podataka i oglašivači. Vaši podaci su im izuzetno dragoceni, a njihova preduzeća se neće zaustaviti ni pred čim da prikupe sve više i više informacija o vama. Prema istraživanju, 87% najpopularnijih veb domena na svetu bavi se digitalnim praćenjem.

Startpage predstavlja ekstenziju „Zaštita privatnosti na početnoj stranici!“ Instaliranjem besplatnog proširenja pretraživača, prosečna osoba može da spreči stotine trakera i kolačića na nedeljnoj bazi. Naravno, stvarni broj po osobi će varirati u zavisnosti od vremena koje svaka osoba provede na mreži i broja veb lokacija koje posećuju.

Ekstenzija se može jednostavno instalirati preko pretraživača kao što su Chrome i Firefox a nakon instalacije će:

 

  • Podesite podrazumevanu pretragu na Početna stranica, osiguravajući da su pretrage anonimne, da se ne čuvaju, prodaju ili koriste za profilisanje.
  • Poslaće signal globalne kontrole privatnosti (Do-Not-Track) na posećene sajtove sa vašim podešavanjima privatnosti.
  • Otkrijte i blokirajte sajtove trećih strana koje koriste posebne skripte za prikupljanje informacija o vama.
  • Sprečite da oglašivači i treće strane postavljaju trakere na aktivnosti pretrage.
  • Zamenite (site tracking defaults) na društvenim mrežama, video zapisa i muzičkih sajtova sa opcijama „click-to-activate“.
  • Procenite i prikažite ocenu privatnosti od 1 do 5 na osnovu prakse privatnosti svakog sajta.
  • Prikazuje vaš izveštaj o privatnosti, pregled ocena privatnosti prema procentu ukupnih posećenih sajtova i ukupan broj blokiranih alatki za praćenje i kolačića.

U nastavku pogledajte video uputstvo kako da instalirate ekstenziju.

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.