Kako zaštititi privatnost na internetu za menje od 5 minuta

Privatnost nije samo za tehnološke stručnjake. Svako može učiniti svoje iskustvo na internetu privatnijim! Evo tri laka načina za zaštitu ličnih podataka.
kako-zastititi-privatnos-na-internetu-za-manje-od-5-minuta
Photo by Brooke Cagle on Unsplash

#1 Postavite privatni pretraživač kao podrazumevani

Pretraživači snimaju svaku pretragu i klik na link koji izvršite, kao i lokaciju vaše IP adrese. 

Nasuprot tome, pravi privatni pretraživač vas neće pratiti niti čuvati vaše lične podatke. Koristite privatni pretraživač kao što je Startpage ili DuckDuckGo da biste bili sigurni da niko ne može da nadgleda vašu pretragu i aktivnost pregledanja. To znači bez ciljanih oglasa, bez profilisanih rezultata i bez kolačića prve ili treće strane.

#2 Preuzmite kriptovanu (šifrovanu) aplikaciju za razmenu poruka

SMS poruke, iMessages i aplikacije za razmenu poruka kao što je VhatsApp nisu baš privatne ili bezbedne. Na primer, ove poruke potencijalno mogu da vide vlasnici aplikacije, hakeri i/ili vlada, kao i da se koriste u krivičnim prijavama.

Šifrovani mesindžer čuva vaše razgovore privatnim i bezbednim, između vas i ciljanih primalaca. To znači da kompanija ili treća strana ne mogu pristupiti vašim pozivima i porukama. Naša preporuka je Session mesindžer.

#3 Koristite menadžer lozinki i omogućite 2FA

Vaše lozinke su ključevi vaših naloga. Iz tog razloga, uvek kreirajte jaku i jedinstvenu lozinku za svaki nalog i uređaj.

Ne možete da zapamtite sve lozinke? Menadžer lozinki vam pomaže da pratite sve svoje različite lozinke. I, dvofaktorska autentifikacija (2FA) je dodatni sloj sigurnosti koji zahteva drugi oblik autentifikacije pre nego što se možete prijaviti na nalog.

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.