Kreirajte jaku i sigurnu lozinku

Kada ste poslednji put ažurirali svoje lozinke? Evo nekoliko jednostavnih koraka da očuvate bezbednost svojih naloga i privatnosti.
blog-kreirajte-sigurnu-lozinku
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Jake, jedinstvene lozinke su važne iz nekoliko razloga. Prvi je da zlonamerni akteri sajber pretnji kompromituju vaše lične naloge na mreži. Ovo može u potpunosti otkriti vaše lozinke, i još gore, otkriti vaše lične podatke koji vas jedinstveno identifikuju, sa informacijama kao što je vaša adresa e-pošte. To znači da zlonamerni akter može da traži druge naloge povezane sa vama, kao što su poslovni, lični društveni mediji ili bankovni računi. Kada zlonamerni akter pronađe vaše naloge, može pokušati da se prijavi sa vašom otkrivenom lozinkom i ako se lozinka ponovo koristi, može dobiti pristup.
Drugi je kada akteri zlonamernih sajber pretnji ne mogu lako da pronađu ili pogode lozinku, mogu da koriste tehniku koja se zove „brute-forcing“. Ovo je tehnika u kojoj pokušavaju svaku moguću lozinku dok se ne identifikuje tačna lozinka. Računari mogu da isprobaju hiljade lozinki u sekundi, ali da bi ova tehnika bila isplativa, akteru zlonamerne sajber pretnje potrebna je lozinka da bi se lako identifikovala, zbog čega je jaka lozinka važna. Što je lozinka jača, manje je verovatno da će „brute-forcing“ biti uspešno.

Evo nekoliko jednostavnih koraka da očuvate bezbednost svojih naloga i povećate ukupnu privatnost.

#1 Generišite jedinstvene lozinke

Da li koristite istu lozinku za sve? U redu je. Nikad nije kasno za usvajanje najboljih praksi privatnosti i bezbednosti.
Pre nego što ažurirate svoje lozinke, uverite se da ste generisali jaku i jedinstvenu lozinku za svaki nalog i uređaj. Ne znate odakle da počnete? Možete koristiti metode u nastavku da biste kreirali lozinke za sve svoje uređaje i naloge:
  • Napravite igru od toga! Posetite https://passwordsgenerator.net i izaberite opcije za generisanje jake i sigurne lozinke. 
  • Koristite generator lozinki da kreirate svaku pojedinačnu lozinku. Mnogi menadžeri lozinki kao što su BitWarden (naša preporuka), 1Passvord i LastPass nude ovu funkciju bez potrebe za kreiranjem naloga.

Osim što vam pomaže da generišete jake lozinke, menadžer lozinki vam pomaže da bezbedno pratite i delite sve svoje lozinke.

#2 Ažurirajte svoje lozinke

Nemojte zanemariti ni jedan uređaj. Bitno je da ažurirajte sve svoje uređaje i naloge.

  • Obezbedite svoj mobilni uređaj. Ako nemate šifru, PIN ili lozinku kao svoj prvi nivo bezbednosti, sada je vreme da omogućite ovu bezbednosnu meru. Face ID može izgledati kao dobra ideja da obezbedite svoj telefon, ali vas čini ranjivim na prinudno otključavanje jednostavnim činom mahanja telefonom ispred vašeg lica.
  • Zaključajte svoj laptop ili desktop. Bilo da je na poslu ili kod kuće, vaš računar čuva veliki deo vaših podataka. Baš kao što želite da zaštitite svoj telefon, želećete da se uverite da niko osim vas ne pristupa podacima vašeg računara.
  • Zaštitite svoje naloge. Ako koristite lozinku za prijavljivanje, ažurirajte je! Ovo uključuje usluge striminga, bankarske račune, naloge e-pošte, društvenih mreža i radne naloge.

#3 Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA)

Šta se dešava ako neko uđe u vaš nalog? Ako ste omogućili dvofaktorsku autentifikaciju, on se suočava sa još jednom preprekom za pristup vašem nalogu.

Dvofaktorska autentifikacija je dodatni nivo sigurnosti koji zahteva da obezbedite drugi oblik autentifikacije. To znači da kada se prijavite na svoj nalog pomoću svoje lozinke, od vas će biti zatraženo da unesete kod koji je poslat na vaš telefon ili e-poštu, da se od vas zahteva da odgovorite na dodatno pitanje ili da se autentifikujete putem aplikacije ili pouzdanog uređaja.

Rizici po privatnost i bezbednost.

Pokrili smo šta treba da uradite i velike su šanse da poboljšate svoju bezbednost samo čitajući ovo. Evo šta ne treba raditi:

  • Ako je moguće, nemojte deliti svoje lozinke sa porodicom, prijateljima ili saradnicima. Jednog dana delite svoju Netflix lozinku sa svojim bratom i sestrom i pre nego što to shvatite, cela vaša porodica je koristi.
  • Prijavljivanje preko Facebook-a i Google-a može uštedeti vreme , ali po cenu vaše privatnosti. Ovo otvara prolaz za deljenje vaših ličnih podataka.
  • Izbegavajte korišćenje pretraživača za upravljanje lozinkama. Mnogi pretraživači će vam omogućiti da se prijavite na naloge bez potrebe za autentifikacijom. To znači da ako neko dođe do vašeg računara, može lako da se prijavi na bilo koji nalog. Ako tražite način da upravljate svojim lozinkama, razmislite o korišćenju menadžera lozinki.
Savet: Često ažurirajte svoje lozinke.  „Data breache“ je sve prisutniji, ostavljajući milione lozinki širom sveta izloženim i dostupnim za hakere. Da biste proverili da li su vaše lozinke otkrivene u „Data breache-u“, posetite https://haveibeenpwned.com/

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.