Saveti za bezbednost javnog WiFi-ja za bezbednije surfovanje

Smanjite šanse da budete hakovani na javnom WiFi-u korišćenjem VPN-a i nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti.
blog-saveti-za-bezbednost-javnog-wifi-ja-za-bezbednije-surfovanje

Man photo created by standret – www.freepik.com

Skoro polovina (45%) profesionalaca za bezbednost reklo je da bi više voleli da hodaju bosi u javnom toaletu nego da se povežu na neobezbeđenu javnu WiFi mrežu.

 

U vremenima kada morate da budete onlajn na mestima kao što su aerodromi, hoteli i kafići, ne morate da budete laka meta. Surfajte bezbednije koristeći sledeće savete o javnoj WiFi bezbednosti.

#1 Koristite pouzdane i sigurne WiFi mreže

Povezivanje sa nepoznatom pristupnom tačkom traži probleme. Ko god da ga kontroliše, mogao bi da vidi sve što radite na mreži, da ukrade vaše podatke, pa čak i da pokrene softverski napad.

Poznati lanci poput Starbucks-a su sigurnija opcija za javnu WiFi bezbednost, ali pazite na sličnosti ili pogrešno napisane parametre za pristup. Hakeri ih koriste kao mamac.

#2 Izbegavajte posetu sajtovima koji otkrivaju lične podatke

Nikad ne znate kada je haker u blizini ili vas neko prisluškuje na javnom WiFi-u. Imajući ovo na umu, ostavite kupovinu, slanje e-pošte i e-bankarstvo za bezbedne mreže. Ako morate da se prijavite na nalog ili obavite kupovinu, umesto toga koristite svoju pouzdanu mrežu za prenos podataka na pametnom telefonu.

#3 Koristite VPN tokom surfovanja

Virtuelna privatna mreža (VPN) šifruje podatke koje šaljete i primate. Snoopy WiFi mreže i hakeri bi trebalo da vide gobbledygook (jezik koji je besmislen ili je učinjen nerazumljivim preteranom upotrebom tehničkih termina) ako presretnu vaš VPN zaštićen saobraćaj.

 

Ne odlažite ažuriranja (update) uređaja. Surfovanje sa nezakrpljenim bezbednosnim propustom je poput postavljanja prostirke dobrodošlice za hakere.

Newsletter

Ako vam se svideo ovaj članak prijavite se na naš newsletter.

Podelite ovaj članak:

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.