Šta je mobile first?​

Ako se niste susreli sa terminom mobile first do sada, u budućnosti sigurno hoćete. Ovaj pristup izrade web sajtova postao je izuzetno značajan poslednjih godina. Fokus se stavlja na funkcije i veb-dizajn za mobilne uređaje.

Šta to konkretno znači? Koja je razlika? Zar moj sajt nije već responsive?

Koja je razlika između responsive i mobile first web dizajna? Razlika je u pristupu, odnosno početnoj tački sa koje se kreće u izradu veb-sajta.

 

Responsive web dizajn, UX/UI se pravi prvo za desktop računare, pa se prilagođava mobilnom uređajima, a mobile first UX/UI se pravi prvo za mobilni uređaj.

Zašto je bitan UX i UI?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje prvo moramo da razumemo šta je UX, a šta UI. UX, odnosno User Experience design, ima za cilj da sajt ili aplikacija budu korisniku bliski, odnosno da se korisnik lako snalazi i da mu sadržaj bude pregledan.

 

Ovakav sajt korisnik će želeti da poseti ponovo. UI, odnosno User interface design, jeste ono što vidimo tokom korišćenja aplikacije, kao što su recimo font, šeme boja, slike i razmaci, ikone, dugmad itd. Za prikaz na mobilnom telefonu svi ovi elementi ne mogu da budu isti kao za prikaz na desktopu – oko drugačije reaguje na veliku površinu pregleda, a drugačije na manju.

Zašto mobile first?

  • Google favorizuje veb-sajtove rađene mobile first tehnikom.
  • Ovi web sajtovi se brže učitavaju i korisnici ih više „vole”. I ako ste dobro pozicionirani na Google pretrazi, ukoliko posetioci nemaju dobru preglednost veb-sajta ili im forma sadržaja nije zgodna za upotrebu, brzo će napuštati veb-sajt, što dalje daje signal Google-u da nešto nije u redu.
  • Google koristi dve vrste crawl-er-a . Jedni skeniraju mobilnu verziju sajta, a drugi desktop verziju, ali će se od januara 2021. za pozicioniranje na Google-u koristiti samo podaci koje prikupljaju pametni telefoni Google bot-ovi, odnosno, svi web veb-sajtovi će se tretirati kao da su kreirani prvenstveno za mobilne uređaje.
  • Zapamtite da je 65-–75% poseta internetu je preko mobilnog telefona.

Upotreba kolačića (eng. Cookies)

Kao i većina web sajtova, koristimo kolačiće. Omogućavaju nam da Vam pružimo najbolje iskustvo pregleda i pomažu nam da razumemo kako koristite našu web stranicu.

Budimo u kontaktu

Nudimo profesionalna poslovna rešenja. Isporučujemo usluge koje će ispuniti sve ciljeve vašeg online prisustva.